Denna kraftiga ärt med violetta blommor och rödaktiga bladfästen kan bli uppåt tre meter hög. Ger mycket stora baljor som helst ska ätas när fröna enbart har utvecklats till hälften. Bucklig, saftig, söt och supergod! Så i flera omgångar för att ha färska ärtskidor hela säsongen. Gror bra i kall jord och kan odlas långt upp i landet.
Grönt Kulturarv® NGB 21724 Amatörsort
Odlad av Mathilda & Tom på Eksjöhults Småbruk (Linköping)
Grobarhet: Minst 95%
Produkt information
Botaniskt namn: Pisum sativum
Antal frön: ca 20 st
Odlingstyp: Friland
Såtid (försådd/direkt): Apr/Maj
Sådjup: 3 cm
Plantavstånd: 5-8 cm
Radavstånd: 35-50 cm
Ursprung: Sverige
Information från Nordfrö
- Lagring av fröer
Ofta får du mer fröer i påsen än du behöver. Förvara dina fröer torrt och svalt så håller de i många år framöver. Det går också att lägga fröpåsen i en plastpåse och lägga i frysen. På så vis håller fröerna nästa hur länge som helst. Det bästa sättet att förvara fröerna är att odla fröer själv. Då får du nya färska fröer varje år, du lär dig något nytt och bidrar till att hålla fröodlingskunskapen vid liv. - Vad innebär högsta kvalitet?
Vi grotestar alla våra sorter innan vi packar fröerna. Grobarheten stämplas på påsen när vi packar fröerna. Den oftast förekommande återkopplingen vi får från våra kunder är att grobarheten är fenomenal – något vi är mycket stolta över! Det är ett resultat av det kunnande och den omsorg som omgärdar odling, skörd och tröskning. Emellertid finns det mycket som kan påverka grobarheten vid sådd så läs på noga om hur just dina sorter ska odlas. Hör gärna av dig om du vill ha fler tips på hur du ska få dina frön att gro på bästa sätt eller om dina fröer inte gror trots lämpliga förutsättningar. - Är era fröer ekologiskt certifierade?
Alla våra fröer odlas på ett varsamt och hantverksmässigt sätt som tar största möjliga hänsyn till miljön och klimatet. Som vi ser det är vi många steg bortom vanlig ekologisk märkning så vi ser inte meningen med att vara certifierade. - Hur odlar ni då?
Genom Regenerativ odling vilket innebär att vi och våra odlare tar tillvara på de resurser som finns på platsen. Vi bygger upp jordens mikroliv genom att inte vända/plöja jorden, vi använder täckodling, gröngödsling och planterar in fleråriga växter och blommor i odlingarna. Detta leder till en bättre jordhälsa, mer biologisk mångfald och stabilare odlingsmetoder. Givetvis ingen konstgödsel eller besprutning. Våra odlingar använder inte heller några fossila bränslen. Odling som den ska vara helt enkel – varsam och uthållig för en levande jord!
Ett regenerativt jordbruk blir genom att maximera biomassa ovan och under jord också en naturlig koldioxidsänka, och möjliggör hög produktionsförmåga under lång tid framöver. Näringsrika jordar med hög humushalt och vattenhållande förmåga ger också bättre resiliens mot extremväder och klimatförändringar.
Ett av de unika perspektiven hos det regenerativa odlingssystemet är att det faktiskt betraktar mänsklig aktivitet som en potentiellt positiv förändringsfaktor. Genom att arbeta med – och inte mot – ekosystemen kan våra odling accelerera återhämtning och återväxt.. Vi vill således ha MESTA möjliga miljöpåverkan och en POSITIV påverkan på miljö och människor.